28-04-07

droomplek

12:46 Gepost door Jan | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

27-04-07

wit - zwart

22:11 Gepost door Jan | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

26-04-07

overstromingen in Paramaribo

Gisteren is Paramaribo voor een deel overstroomd.

 

DSC03105 (Small)

 

Dit stond er in de krant:

 

PARAMARIBO, 26 apr - Slechte afwatering blijft Suriname parten spelen. Dit is weer gebleken bij het onder water raken van grote delen van Paramaribo en omgeving. Tientallen scholen en handelszaken moesten noodgedwongen de deuren dicht houden. Hele wijken hebben urenlang tot zelfs ruim een halve dag blank gestaan. Enkele uren aanhoudende regen was nauwelijks te verwerken.

Pompgemalen, in de meeste gevallen hypermodern en pas aangelegd, konden de stromen niet aan. Er zijn niet genoeg en sommige functioneren niet eens door slecht onderhoud. Weliswaar is er een Master Ontwateringsplan voor Paramaribo, maar geld voor uitvoering is er eenvoudig niet. “Met de recente regens gaan we dit vraagstuk nu voortvarender bekijken,” zegt vice-president Ramdien Sardjoe tegenover de Ware Tijd.

Behalve aanschaf van meer pompen, moet ook het rioleringssysteem van de binnenstad worden vernieuwd. De kosten van het plan zijn berekend op ongeveer negentig miljoen dollar. De Indiase regering is voorfinanciering gevraagd van tien pompgemalen, maar er is nog niet gereageerd. Financiering door lokale aannemers wordt als optie gezien. Ook zullen buitenlandse donoren worden benaderd.

 

DSC03101 (Small)

 

Wij hadden er zelf niet zo veel last van. We zijn doorweekt aangekomen in de school.  De lessen gingen hier gewoon verder. Er waren alleen heel wat minder leerlingen komen opdagen.

 

DSC03098 (Small)

 Vandaag was alles terug genormaliseerd.

21:39 Gepost door Jan | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

25-04-07

 

bom (Small)

19:31 Gepost door Jan | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

22-04-07

yo iedereen!

Yo iedereen!

 

Het is echt onmogelijk om alles uitgebreid op te schrijven wat we de laatste weken hebben meegemaakt, dus zal ik het maar bij de belangrijkste gebeurtenissen houden.

Zoals jullie weten of niet, is Koen hier geweest van 1 tot 17 april. Onze paasvakantie is begonnen op 5 april en duurt nog tot en met maandag 23 april. Samen met Koen hebben we dus allerlei uitstapjes gemaakt tijdens deze vakantie.

 

1 april: ik ben Koen gaan halen op het vliegveld. In plaats van de taxi te nemen (zoals de Hollanders altijd doen), ben ik met de bus gegaan. Voor een rit van anderhalf uur heb ik 0,40€ betaald! Daarna, toen ik verder wandelde naar het vliegveld, werd ik opgepikt door 2 kerels van het vliegveld die me een rondleiding op het vliegveld hebben gegeven en waarbij ik daarna thee en koekjes ben mogen gaan drinken. Om Koen op te wachten had ik een speciaal pasje gekregen zodat ik hem al in de hal kon opwachten, terwijl dat normaal gezien niet mag. Tenslotte hadden ze ook nog een bustaxi voor mij en Koen geregeld.

 

4 april: Heleen = 22!!! Bedankt voor al de mails en berichtjes! We zijn gezellig met ons drie iets gaan eten en gaan drinken!

 

De rest van de week zijn we wat gaan zwemmen, hebben door Paramaribo rondgekuierd en veel gewerkt voor school, vooral als het regende.

 

Zaterdag 7 april: we hadden een 3-daagse gepland op Brownsberg. Helaas begaf de auto van Hicham het op zo’n 5 km van de berg. Omdat we echt te zwaar beladen waren om de berg helemaal op te wandelen, zijn we moeten terug keren… We hebben die dag dus vooral in de auto gezeten, maar goed, zo had Koen het binnenland ook een beetje gezien.

 

10 – 11 april: Koen, Jan en ik zijn 2 dagen naar cola-kreek gegaan. Dat ligt net iets verder dan het vliegveld, dus zijn we weer met de bus gegaan. Dankzij Koen zijn charmes hebben we een fameuze korting gehad in cola-kreek waardoor we voor 2 dagen met hut voor 3 personen samen maar een dikke 30€ moesten betalen. Jullie hebben de foto’s van cola-kreek ondertussen wel gezien denk ik. Doordat we er op een dinsdag waren, was het er enorm kalm en waren we de enigen die er bleven overnachten. We hebben het heel gezellig gemaakt met ons drie. Het was onze eerste nacht in de hangmatJ

 

DSC02855 (Small) (Small)

 

 

13-14-15 april: Tocht met de man van de directrice, Max, naar Galibi! Dit was veruit de coolste tocht die we tot nu toe in Suriname hebben gemaakt! We werden om 6 uur ’s morgens door hem opgepikt en ingeladen in een busje vol fruit en groenten. Na zo’n 2,5 uur op een hobbelweg kwamen we aan in Albina, waar er onmiddellijk 10 negers rond onze auto stonden die ons een boottocht naar Frans-Guyana probeerden aan te smeren. Dit was de eerste keer dat de mensen hier zo opdringerig deden. Dat was wel wat overweldigend. Daar langs de oever hebben we het fruit afgezet, en zijn we verder gereden naar Max zijn huis om wat spullen op te pikken. We moesten ondertussen allemaal naar het toilet. Voor de jongens was dat geen probleem, die mochten iets verderop in de tuin. Ik mocht, bij gebrek aan wc, in de ‘badkamer’(een klein kot met een teil water) op de grond plassen en moest er dan maar wat water overheen gooien. Zo gezegd, zo gedaan. Weer een ervaring rijker.

 

gali (Small)

 

 

Nadat Max benzine had gekocht en zo, zijn we naar het huis van zijn kameraad gegaan waar een gehuurde boot op ons lag te wachten. Met die boot zijn we vertrokken over de Marowijnerivier, die de grens vormt tussen Suriname en Frans-Guyana. Op de rechteroever konden we dus de hele tijd Frans-Guyana zien, waar je Fransbrood en kaas kunt kopen, maar we zijn er niet heen gegaan omdat dat niet binnen Max zijn plannen lag.

Na een uur varen door regen en zon (voor Koen de eerste boottocht in Suriname) kwamen we aan op ons eiland. Een vriend van Max is bezig daar een eco-resort te bouwen, waardoor er al een toilet, een douche, een keuken en een grote hut stonden. Maar doordat het nog lang niet af was, waren er ook geen andere mensen. We hadden het eiland dus voor ons alleen! De rest van de dag mochten we ‘chillen’. Nadat Max, ook wel koning van de jungle genoemd, in 2 minuten onze hangmatten had opgehangen, hebben we de rest van de namiddag wat gelezen in de hangmatten, gezwommen, gewandeld in het oerwoud, …

De afspraak was dat wij zouden koken voor Max en zijn 2 vrienden. We hadden spaghetti voorzien. Toen Max dit hoorde, vertelde hij ons een anekdote. “God vroeg aan een Chinees waarom leef jij. De Chinees had moeten antwoorden: om God te dienen. Maar in plaats daarvan antwoordde de Chinees: om rijst te eten.” Met andere woorden, ze hebben onze spaghetti niet aangeraakt. Max had zelf wat rijst en kip mee en heeft heerlijk voor ons gekookt. Tegen de avond mocht Jan mee met hen de visnetten gaan uitspannen.

 

boot (Small)

Koen en ik zijn lekker lui in onze hangmatten blijven liggen. Toen de zon onderging, rond 7 uur dus, gingen de 3 mannen tot onze grote verbazing slapen. Wij hebben nog een uurtje kaart gespeeld bij een petroleumlamp, maar omdat we toen werden aangevallen door enorme bloeddorstige kevers, zijn we maar in onze tent gaan liggen. Tegen 9 uur sliepen we als roosjes.

De volgende dag werden we bij zonsopgang gewekt. Tijd voor Jan om met de mannen de vis uit de netten te gaan halen. Ze hadden een hele emmer vol gevangen! Er zaten ook piranha’s tussen. De vissen werden gekuist door de vriend van Max en een half uurtje later ontbeten we rijst en verse vis. De een vond dit al lekkerder dan de ander ;)

Tegen 2-3 uur ’s middags zijn we op avontuur getrokken.

 

boottocht (Small)

 

We zijn eerst door de jungle gaan varen, waar we constant bijna tegen bomen opvaarden.

 

DSC02904 (Small) (Small)

 

Daarna nam Max ons mee door de jungle waar we door enorme mieren werden gebeten. Wel heel chic natuurlijk om te zien.

Daarna zijn we doorgevaren naar Galibi, een natuurreservaat waar reuze-zee-schilpadden eenmaal per jaar hun eieren komen leggen. We hebben er ’s avonds een wandeling over het strand gemaakt tot aan de Atlantische oceaan. Ik vond het echt het mooiste zicht wat ik ooit al had gezien.

 

sjiek (Small)

 

Daarna zijn we een paar uurtjes gaan slapen tot Max ons wakker maakte om naar de schilpadden te gaan kijken. Dat was echt indrukwekkend (ondanks mijn nachthumeur)! Die schilpadden zijn echt wel enorm! Helaas waren er weer wat Hollanders die de schilpadden lastig vielen met hun camera’s en zo. Maar goed, na een dik uur schilpadden te hebben bekeken, hebben we nog 2 uur op vloed gewacht en zijn dan om 2uur s nachts terug met de boot naar ons eiland gevaren.

De volgende ochtend hebben we onze spullen gepakt en zijn terug naar huis gegaan. Tegen 4 uur kwamen we uitgeput thuis. Dit was echt een heel coole trip. Ik heb echt meer dan de helft van de gebeurtenissen moeten weglaten omdat het anders te lang zou worden.

 

sjeik (Small)

 

 

Goed, tenslotte, dinsdag ben ik Koen terug gaan brengen naar het vliegveld waar de douane moeilijk deed tegen hem :s … Woensdag zijn Jan en ik een dagje naar Coronie (het westen) geweest met een kerel van school en de directrice. Dat was ook wel fijn en chill. Weer ander een deel van Suriname gezien.

 

De laatste dagen hebben Jan en ik gewerkt, gewerkt en nog eens gewerkt… Jaja, die Hollanders hier beklagen ons, die kunnen de hele dag genieten van het prachtige land, terwijl wij zo veel werk voor school hebben, maar ja…

 

Goed, ik denk dat dit wel ff voldoet. Groetjes daar!!! Heleen

08:38 Gepost door Jan | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

19-04-07

nog wat beelden van colakreek

20:43 Gepost door Jan | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

18-04-07

colakreek

colakreek4

 

Colakreek is een druk bezochte badplaats van Suriname. Het water heeft een bruinzwarte (cola) kleur. Al in de Tweede Wereldoorlog was Colakreek populair. Amerikaanse militairen die in Suriname gelegerd waren, mochten er graag pootje baden. In 1995 is de exploitatie van Colakreek in handen gekomen van de METS (Movement for Eco Tourisme in Surinam). Het vakantieoord kreeg toen een grondige opknapbeurt.

 

colakreek2

 

colakreek3 (Small)

18:46 Gepost door Jan | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |