16-04-07

palmentuin

Achter het presidentieel paleis bevindt zich de Palmentuin.

 

paramaribo (Small)

 

Deze tuin was aanvankelijk de tuin van het Gouvernementshuis; maar is sinds lange tijd voor het publiek geopend.

 

palmentuin (Small)

 

Een wandeling tussen de statige koningspalmen is aan te raden, maar je kunt dit vanwege de criminaliteit het beste overdag doen.....

 

palmentuin3 (Small)

 

palmentuin2 (Small)

 

In Paramaribo zijn er veel bomen, hier en daar op erfjes geplant, maar er zijn geen echte parken. Zoiets als het Vondelpark of een botanische tuin zul je vergeefs zoeken, terwijl de weelde aan flora zich er wel toe leent. Het enige wat in de buurt komt van een park is de Palmentuin, achter het paleis van de President. Hier staan driehonderd jaar oude Koningspalmen te wuiven dat het een lieve lust is.

In de koloniale tijd was de Palmentuin de ontmoetingsplek voor de blanke plantagehouders. En hun dochters en zonen, die elkaar hier in de avonduren tegenkwamen en romantische wandelingen konden maken. Gechaperonneerd weliswaar door de huisslaven.

Honderd jaar geleden werd de Palmentuin voor het publiek open gesteld. De slavernij was afgeschaft en de blanke dochters en zonen waren toch al naar Holland teruggekeerd. Schoolkinderen maakten hun eerste schoolreisje naar de Palmentuin, waar niets anders te doen was dan hollen rond de bomen. Maar het was een topattractie. Families kwamen er ook, met kleedjes en picknickmanden. In de tuin kon je langere tijd doorbrengen, omdat je beschut was tegen de zon.

Schoolkinderen zie je tegenwoordig niet meer en ook geen families met picknickmandjes. Op nationale feestdagen verzamelen zich hier overdag vele duizenden feestgangers en zijn er bandjes en deftige toespraken.

Maar buiten de feestdagen is de Palmentuin vrijwel nutteloos. En toch niet helemaal: de tuin is overgenomen door zwervers en junks. Er wordt gedeald en geruzied en onder de bomen wordt de roes uitgeslapen. ’s Avonds moet je al helemaal niet in de Palmentuin terechtkomen, zeggen zelfs de reisgidsen tegenwoordig. Dan is het een poel van verderf, zegt men, van prostitutie en criminaliteit.

 

palmentuin4 (Small)

 

12:08 Gepost door Jan | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

dank u meester jan. het opvoedkundige aspect van deze site primeert wel duidelijk.

Gepost door: Perre | 16-04-07

"Een wandeling door de statige palmentuin is aan te raden, doch vanwege de criminaliteit best overdag". In alle eerlijkheid, ik word bij nacht en ontij ook niet graag aangerand door zo'n statige koningspalm, dat zijn bomen van bomen. Vandaar dat "Palmentuin" bij schemering omgedoopt wordt in "Palmentuig". Heleen wantrouwt de tuin zichtbaar ook overdag. In de verte is tussen een rij koningspalmen dan ook een donkere figuur waarneembaar. Een zwervende junk of gewoon een passant die de kat uit de palmboom aan het kijken is? Godzijdank wordt de tuin beschermd door een knielende bronzen mascotte met een veel te groot voorhoofd en gekruiste polsen, waardoor het beeld een geruststellende impressie uitstraalt. Volgens beeld 1 bevinden er zich aan de gestalde voertuigen te zien allemaal grijze muizen in het gevolg van de president. Enkel de auto op de voorgrond heeft een andere kleur. Wit dan nog! En volgens beeld 2 is Heleen Jan zonet kwijtgespeeld. Even telefoneren dan maar en jawel, Jan reageert met een sms. Toch maar opletten daar in die ondoorgrondelijke Palmentuin.

Gepost door: Ivo en Marleen | 16-04-07

Hoi Jan ,
We zijn eindelijk terug je avonturen in Suriname aan het volgen.Ons vakantie zit erop.Zo te lezen en te zien stellen jullie het daar nog heel goed.We hebben van oma vernomen dat je nog maar drie weken daar bent.Dus Jan :profiteer en geniet nog met volle teugen.Zondag op Jeroen zijn verjaardagsfeestje zullen we zeker ene drinken op jou!!Tot volgende maand
Leen en co

Gepost door: Leen en co | 17-04-07

De commentaren zijn gesloten.