15-03-07

jodensavanna

Toen de joodse kolonisten in de 17de eeuw naar Suriname kwamen, kregen zij van het toenmalig Engels gezag toestemming tot vrije godsdienstoefening. In 1685 bouwden de joden de synagoge Baracha Ve Salom (Zegen en Vrede) in Jodensavanna. De heuvel van Jodensavanna bood goed uitzicht op de nabijgelegen joodse plantages en het gebied beschikte over twee waterbronnen, waarvan er een geneeskrachtig was.

Lange tijd was Jodensavanna het centrum van de joodse gemeenschap in Suriname. Maar nadat in 1832 het dorp in de as werd gelegd door een brand, trokken de laatste inwoners naar Paramaribo.

Verschillende keren heeft men getracht de ruïne van de synagoge en de begraafplaats bloot te leggen. In 1942 werd dit werk ter hand genomen door NSB'ers die in Jodensavanna waren geïnterneerd. Enig gevoel voor symboliek mag het toenmalig gezag niet worden ontzegd.

Bij een nieuwe poging Jodensavanna schoon te maken en open te stellen voor publiek - in de jaren zestig van de vorige eeuw - kwamen de ruïne van de synagoge en van ee nritueel bad en 436 grafzerken aan het licht. Ook de geneeskrachtige bron werd teruggevonden. Maar het oerwoud blijkt keer op keer bezit te willen nemen van deze historische plaats. Vrijwilligers ontdoen het terrein met enige regelmaat van onkruid... (dominicus)

 

joden

 

18:41 Gepost door Jan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.