22-02-07

het eten in suriname

Favoriet: eenpansgerechten
Een mengelmoes van 'nationaliteiten' kenmerkt de Surinaamse keuken

Zo lijkt de keuken van de Hindoestanen op de Indiase en de Javaanse op de Indonesische. De Chinese bevolking kookt op de traditionele manier die ze van vroeger kent. De Creoolse keuken is een echte Surinaamse keuken.
De combinatie van al die verschillende culturen en invloeden maakt de gerechten typisch Surinaams. Men houdt er erg van samengestelde gerechten. Favoriet zijn de eenpansgerechten, waarin vlees en vis vaak gecombineerd voorkomen. Van deze eenpansgerechten, zoals moksi-alesi, B.B. en R., en de stofoes bestaan vele variaties.

Smaakmakers
Geliefde smaakmakers zijn zoutvlees, gedroogde vis (bakkeljauw) en gedroogde garnalen. Ze maken de gerechten hartig, terwijl bakkeljauw en de gedroogde garnalen ze een zachte vissmaak geven. In de Surinaamse keuken wordt veel gebruikgemaakt van verschillende soorten pepers. De populairste zijn wel 'Madam Janet' en ajoema. Het zijn uiterst hete pepers die meestal in zijn geheel worden meegestoofd. Voor het opdienen wordt de peper verwijderd.

Stoofschotels
In stoofschotels (stofoes) van vlees en/of vis met groenten en rijst worden vooral specerijen gebruikt, zoals laurier, piment, nootmuskaat en peper. De Surinaamse bladselderij (soepgroente) is een veel gebruikt vers kruid. Deze stoofschotels sudderen lang op een laag vuur om de smaken goed door het gerecht te laten trekken. Vaak ook worden gerechten bedekt met een puree van cassave, yam, tajer, napi. Een van de favorieten is de pom, een ovenschotel van kip en groenten die afgedekt wordt met een puree van tajer. Tomtom, een puree van broodvruchten of van bakbanaan, wordt vaak bij of in de soep gegeten.

Vast onderdeel
Rijst en bonen zijn meestal een vast onderdeel van de maaltijd, aangevuld met een stoof- of ovenschotel van vlees en/of vis en groenten. Als dessert eten Surinamers zoete toetjes of vers fruit. Verse kokos, kokosmelk, geraspte kokos en lichtbruin geroosterde kokos worden vooral in zoete gerechten gebruikt.

 

En dit is wat wij er van gemaakt hebben...

 

DSC01784 (Small)

 

23:10 Gepost door Jan | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Kaarten Vanavond uw pa en ma weer moeten troosten. Hebben ze laten winnen met het kaarten. Niet dat ze het verdienden, maar soms moet een mens zich opofferen. Trouwens het ijs was ook zeer lekker. Surinaams, metcocos. Amusement en geniet van het goede weer en de sfeer in Suriname!!!!!!!

Gepost door: Bert | 23-02-07

ik hoop dat dat niet uw enige eten is dat ge daar krijgt.

Gepost door: sien | 24-02-07

Hoe gaat het met u? Wat isn er te zien? Het eten is niet echt vies! Dit zijn de woorden door Sara gedicteerd!

Gepost door: sara | 24-02-07

surinaams eten hellooo mijn darling(en)
ik wouw ff zegguh dat ik jullie er heel ranzig uit vind zien hoe komt dat ???
graag wil ik hier een reactie op
bye bye roos.

Gepost door: roos | 08-12-08

er moet ergens nog eten tussen geplaatst worden

Gepost door: roos | 08-12-08

De commentaren zijn gesloten.